« Home | Lama menyepi » | Mengapa ditentang? » | Kenapa kita Belajar? » | Alam persekolahan » | Al-Fatihah(sambungan) » | Al-Fatihah » | Alhamdulillah » | Bangkit dr Tidur, Tersedar dr Mimpi » | Saksi » | Bersama » 

Sunday, March 13, 2005 

Di mana salahnya?

Tiap masa, tiap tika, tiap tempat.... kita tidak dapat menafikan bahawa ada sahaja masalah yang berlaku. Memang kita tidak dapat nafikan bahawa setiap orang antara kita padti akan hadapi masalah. Bermula dari masalah diri, masalah keluarga, masalah masyarakat, masalah negara dan seterusnya.

Masalah ini boleh berlaku dalam pelbagai bentuk yg boleh memberikan tekanan jika tidak tahu apa cara mengatasinya. Dan kita tidak akan tahu cara mengatasinya jika kita tidak tahu apa puncanya....

Dari masalah diri, mungkin, seseorang itu akan mengalami masalah untuk menyesuaikan diri dengan keadaan, masyarakat yang kemudiannya bolehj memberikan tekanan kepadanya. Dari situ, seseorang akan mula memikirkan masalahnya. Boleh jadi mendapat kebuntuan dan keliru atau boleh jadi mendapat ketenangan dan kejelasan. Di sini, seseorang itu boleh membuat keputusan utnutk berubah atau pun tidak.

JIka seseorang itu berubah kepada tidak baik, salah siapa? Tetapi, Jika seseorang itu sebaliknyaberubah menjadi baik, bagaimana?

Dari masalah keluarga pula, sesebuah keluarga itu boleh jadi menghadapi masalah kewangan. Dan boleh jadi juga berlaku salah faham dan perpecahan di dlm sesebuah keluarga. Boleh jadi juga berlaku perceraian. Boleh jadi juga ibu bapa terpaksa berhadapan dengan anaknya yang terlibat dengan masalah buli-membuli atau menyebabkan anak orang mempunyai badan dua....

Teringat pula saya masa saya kecik dulu, sewaktu tgk drama Melayu. Dialog yg agak glamor....

Si ayah menyalahkan isterinya, "Tula u ni, manjakan sangat budak tuh"

Lebih krg mcm nila kot....

Jadi salah siapa si anak jadi begitu?

Tetapi, jika anaknya baik atau sesiapa ahli keluarga baik, jarang skali kita take note ttg berita baik ini, jrg skali kita mengkajinya, jrg skali kita question, "Bagaimana?"

Dari masalah masyarakat pula, kita terpaksa berhadapan dengan realiti bahawa dunia tidak selamat hari ini. Kes pecah masuk rumah, kes bunuh yg bersangkut paut dengan along, kes rogol yang amat dasyat, bagaikan binatang buas memburu mangsanya, kes curi, kes apa lagi, banyak sebenarnya... kes ragut... benda2 ni semua kalau kita nak listkan mmg tak sudah...
Sedih skali kerana peningkatan kes ini hanya menyebabkan kita hilang kepercayaan terhadap satu sama lain atau kurang percaya, dan kita terlalu berhati-hati sehinggakan masyarakat yang wujud adalah suatu masyarakat yang memikirkan ttg diri sendiri, masyarakat yang hilang rasa sayang...

Jadi, bila berlaku mcm ni, "Salah siapa?"

Akan timbul soalan begini di benak kepala manusia.

Dan tidak mustahil kita akan dapati suatu keadaan di mana, manusia hanya tahu salah menyalahkan satu sama lain sedangkan masalah utama yang menjadi kepala sebenar-benarnya masalah itu tidak dititikberatkan.

Dan baru hari ini, saya discover bahawa ada kajian mengatakan cuaca panas yang sebenarnya benda bukan hidup boleh menyebabkan manusia yang sebenarnya benda hidup utk terdorong melakukan perlakuan agresif.

Refer,

"Percayakah anda cuaca panas yang berlaku sekarang bukan sahaja boleh mempengaruhi alam sekitar, tetapi juga kepada perbuatan jenayah dan melonjakkan perlakuan seksual manusia.
Kajian teori `kepanasan dan keagresifan' membuktikan cuaca panas turut mempengaruhi perubahan watak dan sikap individu menjadi kasar, sukar mengawal kemarahan, tidak sabar, bertindak melulu - malah mendorong perlakuan agresif" (Utusan online, 12 MAC).


Tapi, bagaimana benda bkn hidup mempunyai kuasa untuk mempengaruhi perangai benda hidup spt manusia????

Bukankah, ada air-condition, kipas, air sejuk.... ?

Saya tak tahula kajian yang macam mana dilakukan. Tetapi, saya boleh katakan bahawa kalau kita buat kajian statistik yang menggunakan "Regression Modelling",.. biarkan pun ada positive linear relationship between two variables, say "Suhu vs Jumlah kes pada waktu tertentu", ianya masih tidak memberi reason yang kuat utk membuat kesimpulan bhw Kenaikan suhu menyebabkan kenaikan kes jenayah.

Mengapa kita perlu salahkan cuaca panas yang sebenarnya anugerah Allah kepada kita? Bukankah cuaca panas jugalah yang merupakan punca tenaga solar? Bukankah ia boleh jadi juga ujian Allah utk kita, utk kita menjadi hambaNya yang tabah, kuat, sabar, yakin dan akur dengan kekuasaanNya. Bukankah ia mendidik kita menjadi khalifah dan pemimpin?

Tetapi, pabila nafsu menguasai akal, maka akal akan jadi pengikut dan nafsu akan menjadi pemimpin. Di sinilah, manusia mula mengemukakan pelbagai alasan utk membuat kejahatan.

Kalau utk org perempaun Muslim, mungkin kita akan menemui org yang kata, "Mcm mana awak boleh pakai mcm tuh. Cuaca kan panas"

Tetapi, bknkah Allah yang menciptakan kepanasan? Maka, jika dia boleh menciptakan kepanasan, bknkah dia boleh juga hilangkan kepanasan dan berikan kesejukan?

Jadi, "Salah siapa?"

Mungkin instead of sibuk fikir salah siapa, lebih baik kita bykkan fikir masalahnya di mana? Supaya dengan kita ketahui masalah, dari situla kita dpt cari ubatnya dan sama2 lah kita bantu utk mengatasi masalah itu. Mencapai hubungan yang diredhai Allah SWT.

Saya akhiri, "....Katakanlah:"Sesungguhnya Allah menyesatkan siapa yang Dia kehendaki dan menunjuki orang-orang yang bertaubat kepadaNya" . (Iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allahlah hati menjadi tenteram." (13:27-28)


About me

  • Simply put, I am a Muslimah and am still trying to becoming one...Let it be that way,.. for the rest of my life as there are no other better things than to worship Allah Alone, the One and Only, the Most Gracious, Most Merciful. Aamiiin
  • From Allah we come and to Allah, we will return. Islam, a gift from Our Creator, Allah to humankind,..a Peaceful Way of Life
My profile